Rekordmange konkurser blandt hovedstadens restauranter

Konkurrencen er hård og restauratørerne undervurderer opgaven, lyder forklaringen.

Sidste år måtte 237 restauranter i hovedstadsområdet dreje nøglen om, fordi kassen var tom. Det er en stigning på 90 procent i forhold til blot to år tidligere, viser tal fra Danmarks Statistik.

Bølgen af konkursramte restauranter i hovedstaden skyldes, at der siden 2012 er åbnet 15 procent nye restauranter, mener Horestas administrerende direktør Katia Østergaard.

- Det betyder, at der er flere der går ud og spiser, men det betyder også, at konkurrencen er blevet hårdere, og at der helt naturligt er flere restauranter, som må dreje nøglen, siger hun til DR P4 København.

Udover øget konkurrence er de mange konkurser udtryk for, at nogle restauratører kaster sig ud i opgaven uden de rette kvalifikationer, mener Katia Østergaard.

- Vi ser eksempler på, at man tror det er nemt at åbne en ny restaurant, fordi branchen siger, at det går fantastisk, og det næsten lyder som om gæsterne kommer af sig selv. Men det gør de ikke, må jeg understrege.

Samme kritik lyder fra madkonsulent Torben Klitbo, der sidste år solgte virksomheden Cofoco, som står bag 16 restauranter i hovedstadsområdet.

- Der er for mange, der kaster sig ud i at åbne restaurant uden at have de rigtige forudsætninger. De har en drøm om det perfekte liv med egen restaurant, men det er det ikke, når pengene fosser ud af kassen, siger han til DR P4 København.
Skal man overleve som restauratør i København, er det ikke længere nok at være en god kok, siger Torben Klitbo, der selv er kokkeuddannet. Man skal også have blik for at skabe en stemning og drive forretning.

- Da jeg åbnede restaurant for 15 år siden, havde jeg en idé om, at det var nok at lave god mad. Nu handler det lige så meget om at have det rigtige koncept og justere det, så restauranten følger med tiden. Og så skal man være en dygtig forretningsmand, der har styr på sine budgetter, råvareudgifter og lønninger.

Hos Horesta oplever man, at det både er nystartede og etablerede restauranter, der går konkurs. Og når de etablerede restauranter må lukke, så handler det blandt andet om, at restaurantgæsterne i København generelt er svære at få til at spise det samme sted to gange, lyder vurderingen fra madanmelder Martin Kongstad.

- Folk vil gerne spise på nye steder hele tiden. Så er det svært at få stamgæster, og hvis man ikke har dem, skal man som restaurant hele tiden ud at hverve nye kunder på for eksempel sociale medier, siger han til DR P4 København.

Det er især blandt restauranterne i mellemprisklassen, hvor en hovedret koster 150-200 kroner, at kampen om gæsterne er hård, siger Martin Kongstad.

- De har det rigtig hårdt i de her år, fordi der er sindssygt mange af dem, og fordi de er vanvittigt dygtige. Jeg tror faktisk, at København netop nu og taget sin størrelse i betragtning, er den by i verden, hvor man spiser bedst i den prisklasse.

På landsplan gik 409 restauranter konkurs sidste år. Knap 60 procent af dem lå i hovedstaden.


Hold dig opdateret med Leder IDAG

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Hun skal være direktør for Danske Vandværker

Detailsalg: Forbrugerne er ved at vågne op

Nu skal Industriens Pension være innovativ

Ansætter innovationschef i nyoprettet stilling

Derfor går små virksomheder glip af pensionsmilliarder

Lønninger og skatter er for høje, og vi mangler kvalificeret arbejdskraft. Det rammer især de små virksomheder, der tjener for lidt. Derfor vil pensionskasserne hellere bruge deres 4000 mia. kr. i udlandet, siger forsikringsselskaberne og pensionskasserne i ny omfattende rapport.

Image: Her er de virksomheder, der har lettest ved at finde nye medarbejdere

Virksomhedens image er altafgørende for, hvor mange jobansøgninger, der lander i mailboksen. Her kan du se, hvem dine ansatte helst vil arbejde for.

DTU får millioner til biomedicinsk projekt

Nyhedsbrev

Netcompanys ejere sender det på børsen til juni

Virksomheden, der laver it-løsninger, vil på børsen til juni. Selskabet mener, at det er milliarder værd.

100 danske opfindelser til møde med erhvervslivet

100 nye opfindelser præsenteres for 500 forskere og en lang række virksomheder og investorer fra ind- og udland.

Lidl er første dagligvarekæde med 250.000 fans på Facebook

Updates i øjenhøjde og humor er en vigtig del af opskriften på succes.

Analyse: Kun hver anden virksomhed bliver klar til GDPR

Logistik løfter produktionen hos Louis Poulsen

Kapitalindsprøjtning til dansk bølgeenergianlæg

Dansk designfestival nærmer sig: Det kan du forvente

I denne uge begynder dette årets udgave af 3 Days of Design i København

LE34 udvider partnerkredsen

Dinex runder en milliard kroner

Nu lukker Espersen fiskefabrik i Fredericia

PN Beslag tvunget til fyringer

Danmark er Europamester i digitalisering

Internationalt kontorfællesskab for iværksættere åbner i Carlsberg Byen

Iværksættere vil give 200.000 huse redningsvest

Ny dansk opfindelse kan sikre huse mod oversvømmelser. Markedet er enormt – alene i Danmark er 200.000 huse i fare ved oversvømmelser.

Platforms-virksomheder får nye låne muligheder

I den nye aftale om deleøkonomi har regeringen fået opbakning til at undersøge, hvordan Vækstfondens lån kan kombineres med crowdfunding

Uge 20: Bestyrelses- og lederrokader

Hvem gik ud og hvem kom ind i ugen der gik.

Nye persondataregler koster erhvervslivet milliarder

De nye EU krav har foreløbigt kostet 8 mia. kr., viser ny analyse. Nu er der brug for et pusterum, lyder kritikken.

300 millioner til langtidsledige, der er kommet i job

Midtjyske tømrerfirmaer fusionerer

H+H jubler over usædvanligt gode markedsforhold

Nilfisk vil forenkle forretningen

PKA og Vestas investerer milliarder i svensk møllepark

Innovation Lab giver B&O nyt bånd til Struer

Rådgiver købt op - bliver del af energikoncern

Altanfirma på jagt efter små entreprenører

Trods lavere omsætning: Verdo leverer historisk resultat

Fødevarefolk ser muligheder i Israel

Airbnb's vækst kan ikke ses i dansk regnskab

Engelsk ordre til Skako

Ny husfabrik er i vanskeligheder

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Quickguide: Ved du hvilken slags stregkode, du skal bruge til hvad?

Grib muligheden på Folkemødet 2018

Arbejder du med bæredygtigt byggeri til daglig, er denne workshop noget for dig

Vehco sætter fart på væksten gennem ny strategisk ejer AddSecure

Rent drikkevand til alle

- Branchen har behov for en messe og event, hvor der i alle aspekter er styr på detaljerne

Asset Management for elforsyningsnettet

Digitalisering giver brugervenlig brandsikring

Additive Manufacturing og Non-Contact måling på Metrologidagen 2018

Hvordan kan vi blive bedre til at måle produktivitet i byggeriet?

Carina Schmidt fra Hydro er kommende Six Sigma Black Belt!

Oprydningssalg hos Kapema

Styr din entreprise!

Bliv klogere på den bæredygtige emballageomstilling

Få hjælp til fastholdelse og rekruttering fra Cabi

Temadag om kølemidler

Præmiering af de tre bedste svendeprøver for maskinsnedkerlærlinge

Skal du med til Metrologidagen 2018?

Endnu et plejehjem

Mangler du bannere til byggepladsen?

Temadag om datacentre og energi

Lav jobannonce på Jobnet for Arbejdsgivere uden omkostninger

Stregkodemyter: Findes varens pris i stregkoden?

Bliv verdens mester I industri 4.0, IIoT og BigData

Hvem er årets robotambassadør?

Send til en kollega

0.191