Iværksætter: Fra køkkenleder til tapasproducent

Lene Østermark Larsen godt i gang med at skabe en solid succes som selvstændig

I Mejrup ved Holstebro er 47-årige Lene Østermark Larsen godt i gang med at skabe en solid succes som selvstændig med firmaet Nordisk Tapas.

Hun har levet af at producere tapas i et års tid, efter at hun hele sit tidligere arbejdsliv var tilknyttet køkkenet på Plejehjemmet Birkehøj, de sidste mange år som leder af køkkenet. Det skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

Efter gennem årene adskillige gange at have truet med at lukke plejehjemskøkkenet, gjorde kommunen sidste år alvor af det, og så sprang Lene Østermark Larsen ud som selvstændig på fuld tid.

Inden da havde hun i fire-fem år lavet mad til fester i sin fritid, men hun manglede køkkenfaciliteter og måtte derfor låne 650.000 kroner i banken til at bygge et nyt køkken for, skriver dagbladet.

Siden da har Nordisk Tapas klaret sig langt bedre end forventet - så godt, at Lene Østermark Larsen er begyndt at overveje, om hun skal udvide firmaet med flere ansatte for at imødekomme efterspørgslen.

- Lav en klassiker
- Jeg har rigtig travlt. Udfordringen er lørdag, der må jeg sige nej til en del. Det ville være fedt, hvis folk festede lidt mere spredt over ugen, siger Lene Østermark Larsen til Leder Idag's søstermagasin Food Supply.

Da hun begyndte for et års tid siden, lavede hun mest varme menuer, men nu vurderer hun, at der er tale om cirka 75 procent tapas og 25 procent varme menuer.

- Det er mine egne ideer og opskrifter. Især sushi uden rå fisk og uden tang er populært blandt kunderne. Jeg prøver at finde de allerbedste specialiteter og sætter sammen med to-tre andre råvarer, og så har jeg en tapas.

- Det er vanvittigt enkelt, men alligevel ikke så enkelt at lave en tapas, der bliver en klassiker. Mine hjælpere i Nordisk Tapas får en bunden opgave på dag 1: “Lav en ny tapas, der bliver en klassiker”, forklarer hun om baggrunden for succesen.

Og det er ikke kun de lokale, der har hør om Nordisk Tapas. Ifølge Lene Østermark Larsen har virksomheden solgt mad til blandt andet et sølvbryllup i Aalborg, et bryllup i Ebeltoft og fester i Horsens, Aarhus, Silkeborg, Ringkøbing og Hobro.

- Vi kommer langt omkring - det er vildt, at folk har hørt om vores tapas så langt væk, konstaterer hun..

Lene Østermark Larsen føler nu, at hun står ved en skillevej, hvor hun skal vælge, om hun skal udvide firmaet med flere ansatte for at imødekomme efterspørgslen. Men hun vil egentlig helst have sin egen hånd på alt, hvad der forlader huset, og hun vil helst drive sit firma alene med hjælp fra manden og få hjælpere.

Byggede nyt køkken
I 2012 var hun nemlig i sin fritid begyndt at lave mad til fester og havde fået sit eget CVR-nummer. I løbet af de fem år havde hun på den måde fået bygget en kundekreds op, så da beslutningen om, at køkkenet skulle lukke, blev truffet, bakkede hendes mand, Frank Østermark Larsen, hende op i beslutningen om at vinke farvel til lønsedlen og blive selvstændig.

Parret gik i banken, og der blev danset sejrsdans, da bankrådgiveren gav grønt lys til at låne penge for at bygge nyt køkken til 650.000 kroner på Elkjærvej i Mejrup. Her har Nordisk Tapas og Buffet, som Lenes cateringfirma hedder, lejet sig ind i nogle af de lokaler, hvor hendes lillebror tidligere drev virksomhed.

Køkkenet blev bygget og indrettet i løbet af august sidste år, og den 1. september sagde Lene jobbet op - et halvt år inden det lukkede.

Ældre som prøveklude
I de fem år, Lene drev sit cateringfirma som en hobby, eksperimenterede hun også med små tapasretter i køkkenet på plejehjemmet.

- Plejehjemsbeboerne var prøveklude, konstaterer Lene.

Med et stor smil på læberne fortæller hun om dengang, hun havde hun pyntet en af de små retter med en lille klat peberrod, og en af beboerne konstaterede, at: "Der ligger altså en albyl på hver af dem."

Nu er det ikke længere beboerne, men de håndværkere, der holder til i lokalerne på Elkjærvej 70, der prøvesmager Lenes retter.

- For jeg er fredløs fra morgen til aften, hvor jeg hele tiden går og spekulerer på, hvad jeg nu skal finde på, lyder det fra køkkenlederen, der derfor sender sms ud til de andre i huset om, at nu står der en dessert i køleskabet, som hun gerne vil have feedback på.

- Og jeg er helt ok med at høre sandheden, tilføjer hun.

Nej tak til rå fisk
Nå Lene går i køkkenet for at kreere sin nordiske tapas, går hun efter at lave mad i luksus-klassen med råvarer, man ikke kan få i Bilka, som hun udtrykker det.

Og som hun skriver på sin hjemmeside:

- Jeg konkurrerer ikke på prisen, men på smagen.

Og når der er sushi på menuen, er det tilberedt sushi, der er tale om.

- Jeg elsker fisk, men jeg spiser den altså ikke rå. Det smager for meget af fisk, lyder hendes filosofi. Jeg gider ikke lave mad, som jeg ikke er stolt af, og jeg vil hellere sige nej til kunder end at lave noget, der ikke er i orden, siger Lene, der har fået megen ros for sin mad, men som også har fejlet undervejs.

- Jeg er ikke den store administrator, men praktikeren, forklarer hun.

Ved en skillevej
Status efter et år som selvstændig er, at det er gået langt over forventning, og firmaets regnskab ligger langt over budgettet.

Hendes mand, der er murer og byggetekniker, har sagt jobbet som underviser på en teknisk skole op, og han arbejder nu som selvstændig murer og i weekenderne som medhjælper i cateringfirmaet. Parret bor i Halgaard og har sammen sønnerne Marius på 14 og Valdemar på 12 år.

Lene Østermark Larsen føler nu, at hun står ved en skillevej, hvor hun skal vælge, om hun skal udvide firmaet med flere ansatte for at imødekomme efterspørgslen. Men hun vil egentlig helst have sin egen hånd på alt, hvad der forlader huset, og hun vil helst drive sit firma alene med hjælp fra manden og få hjælpere.

- Penge driver mig ikke. Hvis jeg bare jeg kan tjene en ok månedsløn, så er det fint ikke at være større, siger Lene, der dog allerede har planer om at bygge et nyt og større kølerum.

Og hun kunne også godt kunne tænke sig at få sparring med en kok.


Hold dig opdateret med Leder IDAG

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

8 ud af 10: Jobbet gør ondt

Over 8 ud af 10 medlemmer af 3F har smerter i kroppen i løbet af en arbejdsdag. Det er ikke rimeligt, siger professor i arbejdsmedicin.

Her cykler medarbejderne ved skrivebordet

Bordpladeproducent har taget kreative metoder i brug for at øge medarbejdertilfredsheden.

Ny aftale åbner for mere dansk kød og medicin til Japan

Salg af danske varer til Japan ventes at stige med op til 70 procent, når frihandelsaftale er underskrevet.

Body Shop henter ny direktør fra Adidas

Den nye mand sætter sig for bordenden til august.

Arbejdere holder fast i industriferien

Stiftere siger farvel til Rawbite

Kun en enkelt af de tre idémænd bliver hos nøddebar-producenten

Nyhedsbrev

Invita-butikker får nye ejere

Køkkendirektør i Esbjerg og Vejle takker af

Flere byggefirmaer går konkurs trods opsving

Antallet af højvækstvirksomheder i byggeriet er fordoblet

Flügger-søn scorer toppost

27-årig er kommet helt til tops i datterselskab.

Jensen Denmark fyrer 69 ansatte

Ny direktør i Epc Technology

Salgschefen sætter sig i direktørsædet.

Danske virksomheders salg til udlandet stiger efter halv års dyk

1

Hovedstadens virksomheder er sløve til at tage lærlinge

Dansk Metal spår ikke, at virksomhederne i hovedstadsområdet vil tage mange lærlinge det kommende år.

Lykke Friis forlader Vestas' bestyrelse

Unge på landet fritidsjobber mest

Der er stor forskel på, hvor meget unge arbejder afhængigt af, om de kommer fra landet eller fra storbyen.

Ny servicechef i Verdo Energy Systems

Danske Commodities solgt

Sommerferie på Leder IDAG

Ulige konkurrence på nettet koster danske arbejdspladser

Frihandel og konkurrence er godt, men det skal være på fair og lige vilkår, siger Dansk Erhverv.

KK udvider i Polen

Den midtjyske producent af styresystemer til vindmøller føjer ekstra 3.500 kvm til fabrikken i Stettin

Flere konkurser i første halvår af 2018

Bølgedal hos møbelproducent

En forrygende start på året blev afløst af et pludseligt salsstop for HKC Møbler

Samlet branche fejrer 30 år med Transport i Herning

En samlet transportbranche står sammen om Skandinaviens førende transportmesse, der nu i 30 år har været gennemført i MCH Messecenter Herning

Slut med papirhelvede i offentlige udbud: Aflevér tilbud digitalt

Secomea går ind i USA

Direktørskifte hos Metafix

Tegnestue ansætter direktør – og udvider med ingeniører

Overvejer hjælp til tørkeramte landmænd

Anlægsgartner udvider med afdeling i Vejle

Der har ikke været færre ledige i ni år

En god lærling kan godt have grå stænk

Gigantordre til Siemens Gamesa

Social dumping: Slikgrossist skal betale over en halv million kroner

Global Boiler Aalborg udvider

DTU samler den sundhedsteknologisk ekspertise

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Tysk økonomi fortsætter sin fremgang, men Brexit kan presse udviklingen

Mezzaniner udgør platformen for indretningen i Skanderborg Ungdomsskole

Byg bro mellem byggeriets parter – Aalborg | Aarhus | København

Sådan gik det GTS-nettet i 2017

Skab tillid med klima ikon

Danske virksomheder har forbedret deres internationale konkurrenceevne, men vær opmærksom på Brexit

Hybrid-kuglelejer der får tingene til at glide…

Elhandlerens restanceprocedure i Engrosmodellen

[GUIDE] 3 sikre tips til egenkontrol af jeres pallereoler

Temamøde: Nyt Fællesregulativ og skærpede krav til nettilslutning

Atradius: Stor stigning i betalingsforsinkelser i Asien – pas på hvis du handler på kredit

Er sommertid = læringstid?

Udbud i forsyningssektoren for praktikere – lovlighed og godt købmandskab

Farvel til fordommene

Modulkontor midt i produktionen gør hverdagen lettere for medarbejdere og ledelse

Røde Orm

Ajos bruger CRM-system til præcis kundebetjening

Lær AutoCAD og AutoCAD LT fra bunden – deltag på grundkursus fra d. 29/8

Brexit har allerede påvirket handelen mellem EU og Storbritannien

Lær Revit Architecture trin for trin - deltag på 4-dages grundkursus fra d. 20/8

Rent grundvand — også til kommende generationer

Virksomhedskurser - Skræddersyede kurser til din virksomhed

Gratis videreuddannelse for 10.000 kr. om året for faglærte/ufaglærte

Introduktion til elmarkedet

Nyt kursus - Dagbøder og forsinkelse

Send til en kollega

0.198