23948sdkhjf

Ekspert: Vi bliver i stigende grad overvåget på jobbet

Der kommer flere og flere eksempler på, at chefen kan holde øje med ansattes færden. Overvågning griber om sig, siger ekspert.
Chefen kan følge med i, hvor du holder pauser, og i det hele taget hvor du er i løbet af dagen.

Sådan er det nu for en hel del chauffører, håndværkere, sygeplejersker, sosu'er og pizzabude.

Men i takt med den teknologiske udvikling vil overvågningen sprede sig til flere dele af arbejdsmarkedet, skriver Ugebrevet A4.

Det vurderer professor ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet i København Thomas Ploug.

- Vi får mere og mere af den type af teknologi, og den bliver billigere og billigere. Derfor vil fristelsen til at bruge overvågning på danske arbejdspladser blive større i de kommende år, siger Thomas Ploug til Ugebrevet A4 og tilføjer:

- Vi bliver nødt til at have en debat om de negative effekter, det giver. Der er værdier, som sættes under pres. Det handler om retten til privatliv og retten til at udfolde sig frit som individ – også på en arbejdsplads.

En hel del blikkenslagere, VVS’ere og skorstensfejere bliver udsat for overvågning på jobbet via gps-sendere i firmabilerne.

Næstformand i fagforbundet Blik & Rør Henrik W. Petersen forklarer, at forbundet har haft flere sager, hvor arbejdsgivere har brugt gps'er til at overvåge medarbejdere - uden at orientere dem om, at de blev overvåget.

- Vi har observeret, at der har været tilfælde, hvor virksomheder ikke overholder reglerne. Det er i allerhøjeste grad et problem, siger Henrik W. Petersen.

Sygeplejersker, sosu'er og andre faggrupper på hospitaler udstyres i nogle tilfælde med en chip eller gps-sender i lommen. Det er der grund til at være på vagt over for, mener formanden for
Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

- Det er min bekymring, at man begynder at indføre sporings-redskaber, hvor medarbejderne bliver overvåget hele tiden. I stedet for at tale om arbejdsmiljø eller arbejdspres, så laver man nogle redskaber, så arbejdsgiverne kan holde øje med, hvordan medarbejderne bruger deres arbejdstid, siger Grete Christensen til Ugebrevet A4 .

Tilføjet 22. august efter læsernes kommentarer: Man kan i øvrigt med fordel også læse denne artikel om reglerne for overvågning fra april sidste år - og tak for kommentarerne til artiklen (nedenfor)
Kommenter artiklen (2)
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Amerikansk samarbejde sender danske Jørn til Panama
Horsens henter ny stadsarkitekt i Rødovre
Ny områdedirektør skal udvikle fremtidens forsyning i Hofor
Industrien sikrer beskeden vækst i dansk økonomi
Nordjyske arkitekthuse fusionerer
Finansdirektør forlader TCM Group
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.14