23948sdkhjf

Aarsleff-koncernen skuffer i første halvår

Enkeltprojekter koster på bundlinjen hos Aarsleff-koncernen

Det blev et skuffende første halvår af regnskabsåret 2016-17 for landets største entreprenørselskab, Aarsleff A/S. Omsætningen holdt sig oppe og gik endda frem til 5,3 mia. kroner i første halvår mod knap 4, 9 mia. kroner i første halvår året før. Men anderledes ser det ud med indtjeningen hvor resultatet af primær drift blev på 110 mio. kroner mod 182 mio. kroner i første halvår året før.

Aarsleff-koncernens ledelse havde dog advaret om, at der ville komme et fald. Det skete i en fondsbørsmeddelelse den 9. maj, hvor man meddelte, at man for hele året venter et resultat på 375 mio. hvilket er noget lavere end den tidligere udmeldte forventning på 430 mio.

Omsætning vækster
Omsætningen forventes uændret at udvise en vækst på cirka fem procent. En forventning om en højere indtjening i anden halvdel af regnskabsåret end sidste regnskabsår kan ikke opveje effekten af nedskrivningerne på enkeltstående projekter i første halvår af regnskabsåret. Aarsleff-koncernen oplever generelt positive markedsmuligheder i alle tre segmenter. Der er høj tilbudsaktivitet og en forventning om fortsat høj kapacitetsudnyttelse i produktionen.

Ifølge fondsbørsmeddelelsen fra den 9. maj, skyldes nedgangen i indtjeningen grønlandske projekter og problemer med elektricificering af et jernbaneprojekt, og desuden også dårlige resultater i to datterselskaber, nemlig Wicotec-Kirkebjerg og Hansson & Knudsen.

Desuden er funderingsaktiviteten lavere i Danmark og i Polen er der flere udsatte projekter.

Nedskriver forventninger
Derfor nedskriver Aarsleff nu forventningerne til driftsresultatet for hele året fra tidligere udmeldt 430 mio. kroner til nu 375 mio. kroner. Og der er ikke udsigt til, at en højere indtjening i de sidste seks måneder vil kunne redde året.

Aarsleff noterer, at entreprenøren generelt oplever positive muligheder inden for alle tre segmenter, virksomheden opererer i: anlæg og byggeri, fundering samt rørteknik.

"De tabsgivende enkeltprojekter i Thule og Nuuk i Grønland vil blive afsluttet i dette regnskabsår, og der er igangsat tiltag til at styrke ledelsen og projektstyringen på projekterne i udlandet," fremgår det af beretningen.

Resultaterne i Wicotec Kirkebjerg A/S inkluderer en andel af tabene på projekterne i Grønland og er derudover påvirket af nedskrivninger foretaget i første kvartal. Der arbejdes med projektorganisationen i Wicotec Kirkebjerg A/S, sådan at evnen til at styre de større og mere komplicerede teknikentrepriser forbedres.

Aarsleff Rail A/S er påvirket af en negativ udvikling i forbindelse med udførelse af første etape af projektet for elektrificering af det danske jernbanenet grundet planlægningsmæssige hindringer, herunder ændrede sporspærringer. Næste etape er igangsat, og der er implementeret en mere detaljeret økonomisk opfølgning med henblik på bedre at kunne dokumentere konsekvenserne af de ændrede kontraktuelle forudsætninger. Derudover vil erfaringerne fra første etape kunne bruges til, sammen med Banedanmark, at foretage effektiviseringer på de efterfølgende strækninger.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra koncernchef Ebbe Malte Iversen, men uden held.

Per Aarsleff Holding A/S
Mio. kroner 1. halvår 2016-17 1. halvår 2015-16
Nettoomsætning 5.333 4.891
Resultat af primær drift 110 182
Resultat før skat 102 171
Årets resultat 76 129
Egenkapital 2.512 2.330
Antal medarbejdere 6.096 5.655
Regnskabet blev afsluttet den 31.03 2017
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.094