23948sdkhjf

Okay chef, men hvad skal jeg så ikke lave?

Jagerpiloten: Enhver vellykket mission kræver en klar briefing - hvor det også er din opgave at sortere fra. Læs de fem råd fra den forhenværende jagerpilot om knivskarp ledelse.
Hvor mange af dine medarbejdere arbejder kun 80 procent af tiden og har masser af arbejdstimer i overskud.

Forhåbentligt ikke særligt mange, hvis du leder en effektiv virksomhed. Men hvordan kan du så regne med at kunne sige: Jeg vil gerne have at du tager dig af denne opgave - uden at du samtidigt at tilføje: Og til gengæld skal du så ikke længere tage dig af dette.

Allerede nu bør eftertænksomheden som leder sætte ind - for det er logisk set korrekt, men sjældent virkelighed i en travl hverdag.

Klar til at vælge fra
Med en del af god ledelse er ikke kun at vælge opgaver til, men også, sammen med medarbejderne, at vælge det fra, der ikke hører med til opgaven. Og at lytte til medarbejderne, når de siger fra.

Og det er præcist det ømme punkt hos lederne, som forhenværende jagerpilot, motivationsekspert og foredragsholder, Søren Sørensen peger på:

- Det er et kæmpe problem, når medarbejdere af frygt for konsekvenserne undlader at sige fra, siger han.

Fjerner arbejdsglæden
- I vores iver efter at gøre det godt og vise, at vi ikke er til at slå omkuld, glemmer vi at mærke efter og vurdere, om vi reelt er i stand til at løfte den ekstra opgave. Eller om den i virkeligheden vil få bægeret til at flyde over og fjerne fokus fra kerneopgaven, som vi er ansat til at løse og giver os mening, retning og arbejdsglæde. Alt kan ikke have førsteprioritet, og det er vigtigt at få italesat i relationen mellem leder og medarbejder men også medarbejderne imellem, mener han.

Mere om ledelse:

Læs 25 andre artikler om ledelse
Som vi har beskrevet i artiklerne her på Leder Idag.dk de seneste dage, oplever godt hver femte lønmodtager - Ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø - psykisk belastning på jobbet sidste år. Så Søren Sørensens forslag til medarbejderne er også ganske konkret:

- Næste gang chefen kommer til dig med en 'ekstra' opgave, så hør ham eller hende, hvilken du så ikke skal lave.

Nemt at skyde på lederen
Spørger man Søren Sørensen, er det et fælles ansvar, at man får skabt en kultur på arbejdspladsen, hvor fokus, prioritering og muligheden for at sige fra løbende bliver italesat:

- Det er så nemt at skyde efter ledelsen. Og det er da også et ledelsesmæssigt ansvar, at medarbejderne får mulighed for at rette fokus på kerneopgaven, og at de ikke belastes psykisk ud over deres grænse. Men medarbejderne har også et ansvar - nemlig at bryde med den stiltiende accept, når de uden indvendinger lader sig læsse med nye opgaver. Det kan jo være, at lederen slet ikke er klar over, at han eller hun er godt i gang med at overbebyrde sine ansatte, mener Søren Sørensen.

Om Søren Sørensen

Uddannet jagerpilot i Flyvevåbnet som eskadrillepilot, F-16 instruktør og som chef for flere afdelinger.

Holder foredrag og kurser om motivations- og præstationsmiljøer, om at nå sine mål og om det gode samarbejde.

Forfatter til bogen "SØR - Jagerpiloten bag visiret", som tager læseren med på Sørens personlige rejse fra genert dreng til selvsikker kamppilot.
Får man ikke kommunikeret direkte, er der en risiko for, at man som medarbejder ender i en offerrolle, hvor kritikken af ledelsen foregår i krogene og alene udmønter sig i uhensigtsmæssig brok til stor skade for arbejdsmiljøet, forklarer han.

Den afgørende briefing
Fra sin baggrund som F16-jagerpilot fremhæver Søren Sørensen briefingen inden hver mission som et af de værktøjer, andre typer af arbejdspladser med fordel kan drage nytte af:

- For jagerpiloter er der en klar
bevidsthed om, at enhver vellykket mission kræver en klar briefing. Her gennemgår man grundigt, hvad der præcist kræves af de enkelte deltagende, hvis mission skal ende succesfuldt. Man kan tale om, at jagerpiloter går i missionsboblen, hvor de derfor også aktivt arbejder med frasortere og udelukke alt det, der potentielt kan forstyrre missionen, siger Søren Sørensen og forsætter:

- Her er der en indbyrdes forståelse for betydningen af fravalg, og at man hver især som jagerpilot har dét ansvar at kommunikere direkte til leder og kolleger, hvis noget står i vejen for målet. Det mener jeg, mange andre typer af arbejdspladser kan lade sig inspirere af.

Jagerpilotens fem råd til at forebygge stress og finde fokus
Søren Sørensen slår her ned på fem vigtige kendetegn ved arbejdskulturen blandt jagerpiloter, som han mener man kan lade sig inspirere på enhver arbejdsplads.

1. Ultimativ kollegatillid
Som jagerpilot er man 100 procent afhængig af sine kolleger. Jagerpiloter flyver aldrig alene, og jagerfly i luften holder altid sammen to og to eller i større formationer og selv den mindste fejl hos en kollega kan være fatal. Derfor er det også en helt vigtig del af kulturen, at man som kolleger nærer 100 procent tillid til hinanden.

2. Meld fra når det er nødvendigt - og accepter, når andre gør det
For en dansk jagerpilot er det socialt acceptabelt at møde ind en morgen og sige: "God morgen. Jeg har ikke sovet ret godt i nat, så jeg kan ikke flyve i dag." Der er ikke brug for yderligere forklaringer, og piloten får denne dag andre opgaver. Igen kan den grundlæggende pointe overføres, for som medarbejder på enhver arbejdsplads, er vi rundet af personlige oplevelser, der nogle gange forstyrrer, fjerner fokus og gør os ude af stand til at kunne udføre dele af vores arbejde. Det her handler ikke om at køre frihjul men om betydningen af at melde ud, når forstyrrelser påvirker vores nærvær - og om at kunne træde til, når andre har brug for det.

3. Briefing og missionsboblen
Enhver vellykket mission for jagerpiloter kræver klar briefing, der præcist og skridt-for-skridt viser deltagerne, hvordan de succesfuldt når i mål. Som jagerpilot kan man tale om at gå ind i 'missionsboblen', som samtidig skal illustrere, hvordan det at nå succesfuldt i mål kræver fokus på kerneopgaven og fravalg af alt det, som potentielt kan forstyrre. Denne afgrænsning af opgaven er tilmed med at skabe struktur og overskuelighed, som fjerner en stor del af det psykiske pres, der følger med missionen. Enhver arbejdsplads har gavn af teams, som er i stand til at gå ind i missionsboblen for at finde fokus og holde forstyrrelserne ude.

4. Forbered (også) det værste
Som en del af jagerpiloternes formelle briefing, indgår der altid punkt, der hedder "What if...". Hvad gør vi, hvis alt nu ikke går som planlagt? Hvad gør vi, hvis et fly bliver beskudt? Eller hvis to piloter er nødt til at springe ud? Jagerpiloter er altid klædt på til det værste og ved gentagne at italesætte de farlige situationer, gør de sig i stand til at håndtere dem, når de opstår. Pointen er ikke, at man som medarbejder skal forvente, at alt går galt, men at der er stor værdi i at arbejde med forståelsen af, at der kan være uforudsete bump på vejen, man kan blive endnu bedre til at håndtere.

Klik på "like" knappen herunder, så ser dine venner artiklen
5. Debriefing: Væk med facaden
Jagerpiloternes debriefing handler i høj grad om at smide facaden og om at turde gøre sig sårbar. Når man bringer kommunikationen af egne erfaringer og ikke mindst fejl ind i arbejdspladsen 'normalzone', opstår der nemlig et kæmpe potentiale for at kunne gøre det endnu bedre - og samtidig lette de bekymringer, som kan påvirke den enkelte.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Direktørskifte i Elindco
Aalborg Portland henter vindmølle-direktør
Mærsk-toppen modtager erhvervspris
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Ejendomsinvestors byggefirma i direktørskifte og markedsretræte
Arkitektdirektør kåret som Årets Leder
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.172