23948sdkhjf

Virksomheden, der blev holdt som gidsel: Hackere er en ny form for landevejsrøveri

- Vi er nødt til at tale højt om det, siger ledelsen, som stod åbent frem efter it-angreb.
- Vi har fået meget positive tilbagemeldinger fra vores kunder, efter at vi stod frem og fortalte, at vi har haft et hackerangreb. Vi er nødt til at tale højt om det. Hackerne er de nye landevejsrøvere, siger direktør Claus Jønck fra RTT i Gladsaxe

Virksomheden har netop stillet lokaler til rådighed for et morgenmøde for lokale virksomheder om it-sikkerhed.

I dag er hackerangreb blevet en lukrativ forretning for kriminelle, og det er ikke kun de store virksomheder, der bliver ramt. Og selv om tre ud af fire virksomheder i dag har investeret i it-sikkerhedstiltag, er der grund til at være på vagt.

Problemer skjules
Men ofte bliver der ikke talt højt om problemet. Bliver en virksomhed ramt, holdes det skjult - både af hensyn til virksomhedens omdømme, men også for ikke at signalere, at ledelsen ikke har haft styr nok på IT-sikkerheden.

Men det forsøger Gladsaxe Kommune at lave om på - og tilsyneladende med stor succes.

Kommunen inviterede lokale virksomheder til morgenmøde hos netop RTT i Gladsaxe. Virksomheden, der lever af at klargøre biler, lagde hus til arrangementet, fordi de netop har valgt at stå åbent frem og fortælle om det hackerangreb, de har været udsat for.

Turde stå åbent frem
Mange virksomheder holder den type angreb hemmeligt. Men for RTT er det naturligt at tale åbent om det.

- Det er sjældent, at virksomheder tør
stå frem. De tror, at det vil få negative konsekvenser. Men RTT er et skoleeksempel på, at det er godt at stå frem, siger Morten Rosted Vang, chefkonsulent i DI Digital.

Og ledelsens åbenhed smittede af på deltagerne på morgenmødet, der delte deres egne erfaringer med hacker-angreb i virksomheder eller foreninger.

En håndværker måtte skrotte sin computer efter at have downloadet en hackerfil. En grundejerforenings hjemmeside var blevet hacket. En mindre virksomhed var to gange blevet reddet på målstregen af deres it-leverandør. Og én havde fået en mærkelig mail, der lød som om den var sendt fra chefen, som bad om at overføre penge.

Betal ikke løsesum
For RTT har angrebet ikke kostet løsesum, men kun tabte arbejdstimer.

Efter angrebet har de besluttet at styrke it-sikkerheden, så de fremover får lavet en back-up hver time. Dermed er omkostningerne ved et angreb minimale, og de udsætter ikke sig selv for afkrævning af løsesum. Og det et netop Dansk Industris to bedste råd til virksomhederne: Tag back-up og betal ikke løsesum, lyder deres opfordring.

Hvad gør din virksomhed
Skriv din kommentar eller forslag til andre ledere i kommentarfeltet herunder. Redaktionen følger jævnligt op med artikler, netop ud fra læsernes egne kommentarer.
Sådan får lederne hjælp
Vil du styrke din virksomheds it-sikkerhed, men er du i tvivl om, hvad du skal gøre, så har Erhvervsstyrelsen lavet et værktøj, hvor virksomheder gratis kan vurdere deres it-sikkerhed og få konkrete råd til, hvor de skal sætte ind. Du finder værktøjet her ,
hvor du også kan se en lille video om, hvordan du skal gøre.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.094