23948sdkhjf

Tidskrævende bog om udvikling betaler sig

| Af Tobias Baldrian Madsen | Tip redaktionen om en historie

Der er for lidt tid til refleksion i nutidens organisationer, og det hæmmer udviklingen. Ugens fredagsbog er man er nødt til at læse, hvis man har langt mellem snapsene i sin virksomhed.

Lad mig sige det med det samme: Du skal have tid til at læse denne bog! Jeg var faktisk nødt til at læse den to gange, da jeg efter første gang, havde en underlig fornemmelse af at være irriteret og betaget af bogen på samme tid!

Der VAR virkelig substans i den, men samtidig var jeg flere gange ved at falde i søvn over de mange henvisninger til kendte modeller igennem hele bogen. Jeg var nødt til at læse bogen langsommere og reflektere mere over substansen – og derved understreger Steinar Valade-Amland tavst sin hovedpointe i bogen: Der er alt for lidt tid og rum til refleksion i nutidens organisationer!

Der er passager i bogen, hvor jeg slet ikke kan slippe den igen, men hvis du er kyndig indenfor udviklingsmodeller og innovation, så er bogens foreslåede model og gennemgang af samme, virkelig ikke særlig interessant.

Forfatteren har opbygget bogen i fem afsnit, hvor jeg dog savner en klar rød tråd.

Del 1 beskæftiger sig med grundlæggende innovationsbegreber, forskningsresultater om kreativitet og en refleksion over måden, hvorpå problemer løses i dag. Ikke noget nyt under solen, men en rigtig fin opvarmning.

Del 2 er virkelig et fængende kapitel, og noget som de fleste vil kunne finde inspiration i – nemlig måden, beslutninger i virksomheder og offentlige institutioner tages på. Her gør Steinar Valade-Amland op med den arketypiske leder, som skal være handlekraftig, hvilket alt for ofte ender med, at man går i den forkerte retning.

Man vinder ikke mange point ved at være reflekteret og bruge ekstra energi på at definere, om vi rent faktisk forstår de udfordringer, vi forsøger at løse. ”Klar-fyr-sigt” er ofte den typiske ledelsesstil. Forfatteren gennemgår derefter en længere udredning, hvad der styrer vores refleksion. Det er blandt andet på det tidspunkt i bogen, hvor du, hvis du har lidt for travlt, ikke fanger budskaberne. Gå tilbage og læs det igen - det giver rigtig god mening at tænke over, hvis du gerne vil sammensætte dit team på den bedste måde.

Find hovedproblemet
Del 3 handler om framing og reframing, der dybest set forklarer, hvordan du forstår det problem, du står overfor. En hovedpointe i bogen er netop, at alt for mange løsninger bliver udviklet med den forkerte problemformulering, og derfor bliver de ikke særlig gode. Kapitlet handler om, hvordan du kan udfordre problemstillingen, finde nye vinkler og omformulere dit problem til ”hovedproblemet”.

Del 4 er en gennemgang af Innoliteracy-modellen, som er en sammenskrivning af primært Coopers Stage-gate model og IDEO’s designmodel. Der er virkelig ikke så meget nyt i det, da mange har arbejdet med dette fra andre vinkler før, og forfatteren bemærker ligeledes, at mange virksomheder sikkert allerede arbejder efter en lignende proces. Set fra denne anmelders synsvinkel savner jeg noget mere ”hands-on” viden om, hvad denne model bidrager med, hvis en virksomhedsleder implementerer den.

Del 5 starter med en diskussion af risici, og hvordan de håndteres i de fleste organisationer. Budskabet er, at man skal være mere bevidst omkring, at omkostningen ved at ville udvikle noget nyt er, at man må påtage sig risici, og alt for mange virksomheder har svært ved dette. I slutningen af bogen perspektiverer forfatteren med en række virkelige eksempler, omkring hvordan brugen af ”design thinking” i udviklingsprocessen kan forbedre resultatet – for eksempel i eksemplet med den engang landsdækkende elektronikkæde Merlin, som havde store problemer med at tiltrække kvindelige kunder i deres butikker. Meget hurtigt havde man konkluderet, at det var fordi, de havde problemer med at tiltrække kvindelige medarbejdere, som de kunne identificere sig med og lagde derfor denne opgave ud til innovationseksperter. De valgte i stedet at udfordre problemformuleringen ved at inddrage en masse forskellige interessenter, kunder, kvinder, mænd, antropologer og mange andre. Og de fandt i processen ud af, at det slet ikke var de mandlige ekspedienter, som var problemet. Faktisk følte kvinderne sig mest trygge ved at handle elektronik af mænd. Problemet var i stedet, at de ikke følte sig velkomne i det meget produktfokuserede univers, hvor brugeroplevelsen ikke var i fokus.

Som Steinar Valade-Amland tørt konkluderer: ”Hvad mon det ville have kostet af fejlslåede investeringer, ansættelser og organisatoriske ændringer, hvis man havde valgt at forfølge den oprindelige fortolkning af situationen”?

Ikke for begyndere
Der er ikke nogen tvivl om, at hvis du har en baggrund i innovationsmiljøer, så vil du komme til at hade og elske denne bog. Du vil hade den, fordi der er alt for meget ”gammel viden”, som optager rigtig meget plads, og du vil elske den for forfatterens meget fine refleksion over de udfordringer, som vi til dagligt slås med.

Bogen er en god supplering til at perspektivere emnet, men absolut ikke en begynderbog – dertil er der for mange indforståede meninger og holdninger. Bogens ”resultat”, hvilket er modellen ”Innoliteracy”, vil jeg tro bliver glemt meget hurtigt, men ikke forfatterens mange gode pointer omkring at have innovationskompetence, hvilket tydeligvis bygger på mange års erfaring og indsigter.På en skala fra 1-10
Noget på hjerte: 8/10
Direkte brugbar: 3/10
Godt skrevet: 7/10

Titel: Innoliteracy
Forfatter: Steinar Valade-Amland
Forlag: DJØF
Sider: 156
Pris: 295,00

Tobias Baldrian Madsen er forretningsudviklingschef, strategiansvarlig og salgsleder hos Deloitte. Til dagligt arbejder han med ledelsesudvikling, strategisk kommunikation, forretningsplaner og andre strategiske projekter. Tobias har en fortid ved Grundfos som business developer og business intelligence manager med fokus på produktudvikling, virksomhedsopkøb og partnerskaber. Tobias er uddannet business development engineer fra Aarhus Universitet.

Har du en bog som du gerne vil have anmeldt? Så send den til Deloitte Silkeborg, Att,: Tobias Baldrian Madsen, Papirfabrikken 26, 8600 Silkeborg eller , hvis det er en e-bog.
Hold dig opdateret med Leder IDAG
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Direktørskifte i Armatec Danmark

1

Støttefri havvind godt på vej: Thor udbydes på nye vilkår

Madklubben-stifter hædret med pris

Ny CFO hos Scape Technologies

Antallet af danske vognmandsvirksomheder vokser

Holmris B8 fordobler underskuddet trods toplinjevækst

Fusionen mellem Holmris og B8 har kostet dyrere end forventet, men der er lys forude, lyder det fra direktøren

Nyhedsbrev

7.998 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Systematic-ejer er Årets Ejerleder 2019

Lukker produktion: Op mod 150 mister jobbet hos Beumer Group

Endnu en høreapparatgigant ramt af hackerangreb

Is-producent flytter og får mere plads

Ewii sender 200 millioner over i datterselskab

Opkøb: E+N overtager tegnestue i Aarhus som led i vækststrategi

Efter syv magre år: Jysk-familiens sengekæde vender underskud til overskud

Milepæl på Als: Linak runder 4 milliarder

Her er formændene for regeringens 13 klimapartnerskaber

Spildevandsselskab hjemsender it-chef for leverandør-bijob

DLH-formand: Ny begyndelse førte til den bedste afslutning, vi kunne ønske os

Med næsten 120 interessenter i den indledende købsproces, der nu har ledt til salg af driften, står det klart, at DLH er lykkedes med sin fugl føniks-manøvre

Klumme: Lad os dele sol og vind lige med Power-to-X

Solgte livsværk: Nu er de helt ude af virksomheden

100.000 er ansatte hos ældre ejerledere

Tidligere Mærsk-topchef får toppost i fødevaregigant

2

Navnestrid om Ørsted kan gå direkte i Højesteret

Strid om retten til at tage navnet Ørsted kan gå direkte til landets øverste instans, afgør Højesteret.

DLH sælger driften til nyt norsk/svensk konsortium

Efter massive tab: Ingrediensfabrik lukker

Jesper Hjulmand træder ind i DIs forretningsudvalg

Her er Frecons nye topchef

Håndsrækning til fyrede Siemens Gamesa-medarbejdere

1

Rapport: IT-sikkerheden halter i hver fjerde virksomhed

Helle Thorning-Schmidt lander ny bestyrelsespost

Bifodan nu på amerikanske hænder

Hartmann får ny formand

Danish Food Clusters direktør stopper

FLSmidths ordrebøger er tyndere end ventet

Flere penge til fyrede Vestas-medarbejdere

3

Bryggeri ramt af religiøs shitstorm

Energiagentur: Havmøller kan drive verdens grønne omstilling

Se alle Medlemmernes egne nyheder

82 unikke kombinationer af reoler til Novozymes

Ajos' kraner løfter ny Metroudvidelse i København

Siemens Simatic automationsløsninger – reducér to licenser til én combo-licens

Gør op med produktionsindustriens barrierer for at etablere

Hvor gode er klimatilpasningsløsningerne? - temadag

Anvender du for få radonmålere?

Nyt kursus om offentligt tilgængeligt byggeri

Tjek om din elpris er god

Maskiner til Jul

IT hosting udfordringer man skal overveje, når man opgradere

Læs Industri & Teknik

Læs Electra, nr. 9 – 2019

Ejerforening reducerer støjen med nye altaner

Kom til åbent hus hos European Energy Insurance ApS

De nye krav i bygningsreglementet BR18

Standard skal sikre privatlivets fred

Hvad skal din båd til vinter?

Julekalender: Vind chokolade med GS1

Nyt viskosimeter fra Hydramotion

Den 1. juli trådte den nye DS/HD60364 standard i kraft – er du klar?

En serieproduktion af landbrugsrobotter på vej

Hvor gode er klimatilpasningsløsningerne? - temadag

Forskningsaftale giver 1,5 mia. til grøn forskning

Dobbelthejs øger effektiviteten på byggepladsen

Tip: HMI Design Workbook fra Siemens

Send til en kollega

0.17