23948sdkhjf

Endelig en klynge, der virker

Kommentar: Det fynske robot-miljø er begyndt at blomstre. Men det har taget 25 år at udvikle det - bl.a. med hjælp fra det offentlige. Det skal politikerne huske på, når de prioriterer forskningsmidlerne på næste års finanslov.
Der er ikke let at samle 300 erhvervsfolk til indvielse af noget så relativt ordinært som ny fabrikshal.

Men det lykkedes for Teknologisk Institut i denne uge. Det var nu heller ikke en hel almindelig hal Teknologisk Institut tog i brug i Odense i onsdags. For hallen var fyldt med industrirobotter – store stationære støbejerns-robotter fra ABB og Kuka, som vi har set dem i bilindustrien i årevis. Men også små fleksible og samarbejdende robotter fra branchens nye fynske stjerneskud, Universal Robots, der for nylig blev solgt til amerikanske Teradyne for godt to mia. kr.

Den nye fabrikshal hos Teknologisk Institut i Odense er en robot-innovationshal. Den skal udbygge Teknologisk Instituts position som et af Europas førende robot-udviklings-centre.

Sideløbende er der i gangsat et start up program i regi af Odense Robottics, hvor nye spæde robotvirksomheder gratis får mulighed for at bruge innovationshallens faciliteter og medarbejdernes viden. Målet er at skabe prototyper på nye robotter, der kan tiltrække investorer til det fynske robotmiljø.

Det består i dag af 70 virksomheder - de fleste er endnu små. Men tilsammen beskæftiger de 1800 medarbejdere

Og meget mere er på vej. Næste stjerneskud efter Universal kan meget vel blive MiR, der har udviklet en enkel og prisbillig mobil robot, som f.eks. transporterer kemokure rundt på Sønderborg Sygehus eller henter komponenter frem til medarbejderne ved samlebåndet hos Scan A/S i Visssenbjerg. Den er også i test hos BMW i Tyskland.

De nye robot-virksomheder skal bl.a. komme fra de 95 ingeniørstuderende, som i år blev optaget på robotingeniør-uddannelsen på Syddansk Universitet i Odense, ny rekord. Universitetet rummer også Maersk McKinney-Møller-instituttet, som siden 1997 har beskæftiget sig med automation og robotudvikling på højt plan

Det fynske robotudviklingsmiljø er et de relativt få vellykkede eksempler på, at en industriklynge kan slå rod og skabe vækst for Danmark. En klynge, hvor akademisk viden og virksomheder befrugter hinanden.
At skabe den slags tager tid. Kimen blev lagt helt tilbage i slutningen af 80´erne, hvor det daværende Lindø-værft tog kontakt til Odense Universitets matematikeksperter for at få udviklet ny software til svejserobotter.

Siden donerede Maersk McKinney Møller midler til et institut under Odense Universitet. Her var fokus ikke snævert på viden, der kunne gavne det nu nedlagte skibsværft. Instituttet skulle beskæftige sig med anvendt matematik, styring af robotter og andre tekniske problemstillinger inden for automatisering. Det skulle samtidig være internationalt orienteret og tiltrække gode forskere og studerende fra ind- og udland.
Initiativet blev fulgt op af Teknologisk Institut, som lagde sit Robotcenter i Odense.

Men nullerne var trængselstider for miljøet. Danske virksomheder satsede i højere grad på at flytte produktion til udlandet end på automation. Forskningen blev holdt i live af statslige bevillinger og EU-midler.

Først i 2008, hvor Vækstfonden og den fynske Krog-Iversen familie engagerede sig i miljøet begyndte virksomhedsudviklingen for alvor at tage fart. Universal fik penge og en styrket ledelse til at udvikle sine fleksible robotter. De var skabt af unge ingeniører, som var rundet af det læringsmiljø, som skibsrederen, universitetet, Teknologisk Institut og det offentlige med sine forskningsbevillinger stod fadder til.

Historien er værd at huske i disse dage, hvor Venstre-regeringen i sit finanslovsforslag lægger op til hårde beskæringer af bevillingerne til forskning og udvikling.

Der er utvivlsomt penge at hente her. Der er masser af humanistisk forskning, som vi sagtens kan undvære. Derfor må der prioriteres.
Det afgørende er, at statens engagement i teknisk videnskabelig udvikling ikke svækkes. For det engagement bidrager til at skabe ny vækst og avancerede arbejdspladser i Danmark, som vi ser det i Odense i disse år.
Kommenter artiklen (3)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.141