23948sdkhjf

Vindere og tabere: Ikke alle fik del i milliardrekord i vinduesindustrien

Brancheanalyse: Landets vinduesproducenter har skullet navigere i hurtigt skiftende markedsvinde i et 2022, hvor storspillerne løb med guldet

Skønt styksalget dykkede, nåede omsætningen i fjor nye højder i den danske dør- og vinduesindustri. En ny brancheanalyse udarbejdet af Licitationen - Byggeriets Dagblads søstermedie Wood Supply afslører dog et mere broget billede på indtjeningssiden, hvor særligt de store koncerner trak for.

Wood Supplys analyse er foretaget på baggrund af 2022-regnskaberne fra 28 danske dør- og vinduesproducenter med mere end 25 ansatte. I analysekonklusionerne er moderselskaberne VKR Holding og Inwido dog sorteret fra, og ser man på de resterende 26 selskaber, lykkedes de 15 med at skabe fremgang på indtjeningen.

Samlet set steg branchens indtjening med 73 pct., men her er en enkelt storspiller med til at mudre billedet. Frasorterer man Dovista, der med et bundlinjehop på 289 mio. kr. før skat tegner sig for langt det største spring, øgede de resterende 25 producenter samlet indtjeningen med knapt 6 pct. Og her er det særligt de Inwido-ejede selskaber, der har trukket læsset.

Således kan Outline Vinduer, KPK Døre og Vinduer samt Outrup Vinduer og Døre alle bryste sig af tocifrede indtjeningsstigninger, og Mads Storgaard Mehlsen, adm. direktør hos Inwido Danmark, beretter om et 2022, der bød på fortsat god aktivitet.

– Det var ikke på samme høje niveau som i 2021, men vi havde en god start, og så oplevede vi en afmatning hen over sommeren. Men vi har haft en god balance og en stor effektivitet og fleksibilitet på alle fabrikkerne, der har hjulpet på indtjeningen, fortæller han.

Omsætter mere på mindre

Når det kommer til branchens toplinjer, er det blot seks af de 26 selskaber i analysen, der oplyser omsætningstal i årsrapporterne. Af dem er de fire gået frem.

Også her blev årets absolutte højdespringer Dovista, der med en toplinjevækst på knapt 25 pct. landede et mulehår fra tredje milliardmærke. Men ifølge Henrik Kjeldsen, commercial vice president, bød 2022 også på store udsving.

– Vi startede året med god fart, men efter invasionen i Ukraine oplevede vi et dyk på privatsalgsmarkedet, der fortsatte frem mod sommeren, og efteråret var mere stille. Ser vi på projektmarkedet, der udgør en anden stor del hos os, så var mange store projekter stadig i gang, og vi havde fortsat en god udvikling i den del af forretningen, fortæller Dovista-direktøren.

Samtidig peger såvel Mads Storgaard Mehlsen som Henrik Kjeldsen på, at råvareprisstigninger med stigende salgspriser til følge var med til at løfte toplinjerne – et billede der også tegnede sig, da brancheforeningen Vinduesindustrien i forsommeren kunne berette om et 2022, der satte toplinjerekord.

Med en samlet omsætning på 7,7 mia. kr. blev der lagt afstand til foregående års rekordsalg på 6,6 mia. kr., men målt på styktal måtte brancheorganisationen melde om tilbagegang på 2 pct.

– Det var altså i stor udstrækning på grund af prisstigningerne, omsætningen blev løftet. På råvaresiden så vi nogle meget voldsomme udsving på træ, glas og delkomponenter, og det har selvfølgelig skubbet salgspriserne op, siger Johny H. Jensen, direktør i Vinduesindustrien.

Justering nødvendig

Mens de markante salgsprisstigninger i forening med inflation og stigende renter hurtigt ramte privatsalget og parcelhusbyggeriet, har man hos branchens største spillere kunnet glæde sig over en god spredning på forretningen. For andre ramte det hårdere, da bunden blev slået ud af forbrugertilliden. Det gjaldt blandt andet på Langeland, hvor STM Vinduer måtte tegne sig for branchens største resultattilbagegang og et tab på 16,9 mio. kr. før skat.

– Vi har traditionelt handlet med de professionelle via byggecentre og trælaster, og vi har altid været stærke på styksalg og småsalg, og det marked, oplevede vi, døde noget ud, da krigen kom, lød det tidligere på året fra direktør Henrik Eriksen.

Han er barnebarn af STM’s grundlægger og del af den ejerfamilie, der i 2020 solgte majoriteten af virksomheden til norske Nordan, og da han ved årsskiftet overtog direktørstolen, havde virksomheden netop præsenteret sit største underskud i mere end et årti. Ifølge Henrik Eriksen et udtryk for, at det i årets løb var nødvendigt at justere sigtekornet.

– Det tager jo tid at indse, at vinden ikke vender igen lige med det samme, og man har tendens til at holde fast i det, der har virket i mange år, så vi var for langsomme til at dreje fokus derhen, hvor ordrerne var, sagde han med henvisning til det projektmarked, der traditionelt har fyldt ganske lidt i ordrebogen på Langeland.

Udsving forventet

For landets vinduesproducenter var året 2022 altså et, der krævede omstillingsparathed, og det tvetydige aktivitetsniveau afspejles af antallet af ansatte, der steg med bare 0,6 pct.

Kun lidt mere end halvdelen af virksomhederne gik ud af året med flere ansatte, end de gik ind med, men omvendt er der heller ingen, der har styrtblødt på personalefronten. Hos Inwido har der på de enkelte fabrikker været behov for at mande en smule ned gennem året, fortæller Mads Storgaard, der samtidig understreger, at der ikke har været behov for at svinge den store sparekniv. 

– Midt på året begyndte vi at se på ikke aktive tilpasninger, hvor vi havde en naturlig afgang på stillinger, vi ikke genbesatte, men markedet er slet ikke faldet i en grad, der har krævet afskedigelsesrunder, siger Inwido-direktøren.

Tillige med Dovista-direktøren peger han desuden på, at man som leverandør til byggeriet er vant til udsving og cykliske tilstande. Og at det, trods det omskiftelige 2022, måske i højere grad var de foregående år i konstant sprint, som var anormale.

– Man kan nok sige, at vi har haft en meget lang sæson hen over coronaårene. Vi er vant til, at der er stor forskel på sommer og vinter, så det har været nogle abnorme år, og på den måde er vi nok kommet lidt mere tilbage til normalen, vurderer Dovistas Henrik Kjeldsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156