Sådan slipper du for at betale hele PSO afgiften

| Medlemsnyhed | Indrykket af Scanenergi A/S

I 2017 skal de danske virksomheder bidrage til PSO afgiften med mere end 5 milliarder. Så selvom der er indgået en aftale om at udfase PSO afgiften, udgør den stadig en stor post på de danske elregninger i såvel 2017 som de efterfølgende fire år.

765 millioner i puljen - skal du have del i den?

Som virksomhed har I mulighed for at få reduceret jeres andel af PSO afgiften. Hvor meget afhænger af jeres muligheder og ikke mindst indsats. Men der er mange penge at hente, hvis bare man gør det rigtigt. I perioden 2017-2020 er der afsat 765 millioner til virksomheder, der lever op til kravene om reduktion. Skal de mange millioner gå til de andre, eller vil du også have en del af kagen?

Disse brancher kan opnå reduktion i deres PSO betaling

Der er dog nogle helt klare betingelser for, om man overhovedet kan komme i betragtning til en reduktion i sin PSO betaling. Nedenstående punkter fra Energistyrelsen udgør de primære kriterier. Dertil kommer selvfølgelig kravet om at virksomheden indgår en aftale om energieffektivisering.

Overordnet set er det især brancher inden for glas, plast, gummi, metalforarbejdning, træ, papir og en lang række andre virksomheder i fremstillingsbranchen. Der er også en del virksomheder inden for fødevareproduktion, der kan komme i betragtning.

Punkterne herunder skal ikke forstås på den måde, at man skal leve op til alle tre – blot én af dem.

  • Virksomheden har en eller flere produktionsenheder med en hovedaktivitet, der tilhører en branche nævnt på bilag 3 i Europa-Kommissionens Retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi 2014-2020.
  • Virksomheden har en eller flere produktionsenheder med en hovedaktivitet, der tilhører en branche nævnt på bilag 5 i Europa-Kommissionens Retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi 2014-2020, og samtidig har en elintensitet på mindst 20 pct.
  • Virksomheden har en eller flere produktionsenheder med en hovedaktivitet, der tilhører en branche med en handelsintensitet på mindst 4 pct. på EU-plan, og samtidig har en elintensitet på mindst 20 pct.

NB! Din NACE kode, som der henvises til i bilag 3 og  5, er de første fire cifre i din virksomheds branchekode(r). Du finder din virksomheds branchekode på CVR.dk, hvor den er anført under jeres virksomhedsoplysninger.

Guide til PSO afgiften

Vi går i dybden med såvel branchekoder som begreberne handels- og elintensitet i denne guide, som du kan downloade helt gratis. Du finder bl.a. et regnestykke, som du kan bruge som eksempel på, hvordan din virksomheds elintensitet udregnes.

Er det så investeringen værd?

Mange vil måske sætte bremserne i, fordi man umiddelbart ikke kan se, at investeringen i energieffektivisering har en rimelig tilbagebetalingstid, eller at de medfølgende ændringer er det hele værd. Det forstår vi som sådan godt. Det kan være svært umiddelbart at se fordelene, og man kommer hurtigt til blot at fokusere på beløbet.

Men der er faktisk rigtig mange virksomheder, der ville få meget ud af at kombinere energieffektivisering med muligheden for reduktion i PSO afgiften. Og resultatet er ofte en langt kortere tilbagebetalingstid, end de fleste forestiller sig. Kombinationen af besparelser opnået ved at effektivisere samt muligheden for PSO reduktion er vejen til den gode business case.

Præcist hvor meget man får afhænger af mængden af ansøgere til puljen samt hvilke projekter, man iværksætter. Puljen har et loft, og når den er tom, så er der, som det ser ud lige nu, ikke mere at komme efter. På side 5 i guiden har vi opstillet en simpel tommerfingerregel ligesom du også kan bruge vores case til at beregne om energiledelse er vejen for jer.

Har du brug for en vurdering af, om det kan betale sig for jeres virksomhed, så tag gerne fat i vores chef for energirådgivningen, Jesper Kirkegaard, på mail (jki@scanenergi.com) eller telefon (+45 3016 3625).

Dette er et uddrag fra et blogindlæg, som du kan læse i sin helhed her.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Scanenergi A/S

Finsensvej 3
7430 Ikast
Danmark
Scanenergi A/S

Send til en kollega

0.054