23948sdkhjf

De største risici i byggebranchen 2022

| Medlemsnyhed | Indrykket af Atradius

Forstå hvilke udfordringer byggebranchen står over for i 2022 og hvorfor det kan blive et billede for tilstanden i den danske økonomi.

Historisk set har udviklingen i bygge- og anlægssektoren stort set altid fulgt konjunkturen i samfundet. I perioder med opsving er det gået godt i branchen og i kriser er virksomheder inden for byggeri blandt de første, der mærker nedturen.

Sådan var det i hvert fald ind til COVID-19-pandemien brød ud. På trods af økonomisk turbulens har bygge- og anlægssektoren buldret derudad under pandemien. Det skyldes især fremrykninger af store offentlige anlægsprojekter og at privatpersoner ikke kunne bruge penge på rejser og underholdning, samtidig med at de brugte mere tid derhjemme eller i sommerhuset. Det gav et stort boost til hele sektoren.

Men nu er der meget, der tyder på en tilbagevenden til tilstanden inden pandemien, hvor vi så en afmatning i byggebranchen. Lige nu ser vi en dalende efterspørgsel, færre store offentlige projekter og en stigende rente, der sammen med store prisstigninger gør det sværere for investorer at få et godt afkast på deres projekter. Det kan enten ske gradvist uden chok eller meget hurtigt, hvilket i værste tilfælde kan resultere i dominoeffekter af konkurser i byggebranchen.

>> Skriv dig op til Executive Brief for at få direkte og tidligere adgang til flere artikler som denne <<

De største risici
I Atradius tror vi mest på en rolig returnering til en normaltilstand med en efterspørgsel, der er lavere end det vi har oplevet de sidste 2 år. Men selv en glidende overgang vil medføre flere konkurser og en del risikoelementer, som det er godt for virksomheder, at være opmærksomme på.

Overophedning – Markedet er allerede brandvarmt med høje priser og kamp om kvalificeret personale. Hvis det fortsætter kan opsvinget få en meget brat afslutning.

Prisstigninger – Presser likviditet og øger risiko i en branche med lave indtægtsmarginaler. Udfordrer især de virksomheder, der har lange kontrakter og store projekter.

Forstyrrelser i forsyningskæder – Forsinkelser i leveringerne fører til forsinkede projekter, der kan føre til øgede omkostninger og dagbøder.

Mangel på arbejdskraft – Fører igen til øgede omkostninger og større risiko for forsinkelser. Særligt problematisk når dygtige projektfolk bliver hvervet af konkurrenter.

Tvister – I et miljø med øgede priser og flere forsinkelser har vi oplevet en betydelig stigning i antallet af tvister. Her risikerer man at måtte indgå forlig eller vente længe på betaling.

>> Skriv dig op til Executive Brief for at få direkte og tidligere adgang til flere artikler som denne <<

5 gode råd til at undgå tab på kredithandel
I byggebranchen er der særlig stor risiko for en domino-effekt af konkurser, da der er mange aktører involveret i de enkelte projekter. Derfor er det særligt relevant for byggevirksomheder at holde ekstra godt øje med sine debitorer.

Mange ved egentlig godt, hvad de bør gøre for at nedbringe deres kreditrisiko, men vi ser gang på gang, at virksomheder får tab fordi de glemmer at:

1)    Sikre at kunder/samarbejdspartnere har pæne regnskaber.

2)    Holde øje med om kunder betaler rettidigt.

3)    Være ekstra opmærksomme på kunder, der opererer i nye geografiske områder.

4)    Have et stærkt netværk og dialog med kunden. Pas på, at en god relation ikke bliver en sovepude. Husk at langt de fleste betaler deres regninger, ind til den dag de pludselig ikke gør.

5)    Sikre at kunder har styr på governance og en dygtig ledelse.

Hvis du vil vide mere om de største risici i bygge- og anlægsbranchen i 2022, kan du se vores webinar fra den 8. februar her: Webinar om de største risici i byggebranchen 2022


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Atradius

Sjællandsbroen 21
2450 København SV
Danmark
Atradius

Send til en kollega

0.078