23948sdkhjf

Har du styr på helligdage, tillæg og arbejdsregler i julen?

| Medlemsnyhed | Indrykket af TimePlan Software A/S

Årets store højtid nærmer sig. Men hvad er egentlig reglerne for fridage og ferie i årets sidste måned? Må du pålægge dine medarbejdere at holde juleferie — eller at de skal arbejde i helligdagene?

Arbejde på en helligdag?
På mange danske arbejdspladser er det nødvendigt, at medarbejderne arbejder i helligdagene. For eksempel i detailhandlen eller hotel- og restaurationsbranchen.

I lukkeloven er der fastsat regler for, hvornår butikkerne må holde åbent. Det inkluderer også dagene omkring jul og nytår.

Men når dine medarbejdere arbejder i helligdagene, skal du så betale overarbejde? Medmindre andet er aftalt, har dine medarbejdere kun ret til almindelig løn, også selvom det er helligdag.

Og dog…

Egentlig er det op til de enkelte overenskomster og arbejdsmarkedsregler. Det ses ofte, at der er andre aftaler og regler at finde her. Derfor er overenskomsterne det rigtige sted at kigge, for at finde de gældende regler for, om dine medarbejdere skal have tillæg i helligdagene.

I TimePlan kan du lægge gældende overenskomster ind og så tager TimePlan højde for at beregne tillæg — hele året — uden, at du skal holde styr på det.

Julens helligdage – fri eller arbejde?
Mange medarbejdere har fri juleaften- og nytårsaftensdag. Ofte endda uden at blive trukket i ferie eller løn. Men faktisk er disse officielt helt almindelige arbejdsdage. Selvom mange ser det som en selvfølge, at man har fri, er udgangspunktet, at man skal møde på arbejde som normalt — med mindre andet er aftalt i overenskomsterne.

Faktisk er det kun den 25. og 26. december og den 1. januar, som er helligdage. De dage har dine medarbejdere som udgangspunkt ret til at holde fri — uden at bruge ferie.

Få overblik tidligt
Som arbejdsgiver er det vigtigt, at du tidligt får et overblik over reglerne for helligdage. Tag stilling til og planlæg juledagene i god tid. Det gælder både, hvis du vælger at holde kollektivt lukket, eller hvis du skal have en vagtplan til at gå op.

TimePlan kan hjælpe dig med at få overblik over:

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
TimePlan Software A/S

Vandmanden 10C
9200 Aalborg SV
Danmark
TimePlan Software A/S

Send til en kollega

0.063