Nu bliver Big Data et strategisk ledelsesværktøj

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

20 virksomheder vil booste væksten ved at flytte Big Data fra it-afdelingerne til marketing og ledelse.

Big Data står for mange virksomheder som diffust og komplekst, hvilket selvsagt har afholdt flere virksomheder fra at forsøge at realisere de gevinster, der ligger i en mere strategisk og værdiskabende dataudnyttelse.

På Big Data Business Academy vil 20 virksomheder få inspiration til, hvordan data kan udnyttes til forretningsudvikling samt få erfaring med Big Data værktøjer og teknikker på deres konkrete projekter.

Projektet skal involvere både ledelsen og medarbejdere, og skal bringe Big Data fra virksomhedernes it-afdelinger til virksomhedernes marketingsafdelinger og ledelsesniveau, så Big Data bliver et strategisk aktiv for virksomhederne.

- Ambitionen er, at projektet skal gøre arbejdet med Big Data håndgribeligt og let at gå til for dansk erhvervsliv. På den måde kan flere virksomheder udnytte Big Data som en vej til forretningsudvikling, vækst og øget konkurrenceevne. Ved at udnytte Big Data bedre end i dag kan virksomheders innovations- og salgsindsats optimeres, og det vil bidrage positivt til at øge eksporten og dermed skabe arbejdspladser, siger administrerende direktør, Mads Lebech fra Industriens Fond, der har støttet projektet med 7 mio. kr.

Fakta: Her er de 20 virksomheder
Anemo Analytics
CBB-Mobil
Christian Hansen
Coop
Danfoss Cooling
DEIF
DISA
Fjernvarme Fyn
Forsyning Helsingør
Grundfos
Innovative Business Software
KMD
Lemvigh-Müller
Maersk Drilling
NCC
NNIT
Nordea
Royal
Unibrew
Telenor
Waoo
- Projektet er relevant for både store og mindre virksomheder, da det ofte er tværgående datasamarbejder, der kan løse virksomhedernes udfordringer og skabe grundlag for innovation for eksempel fra produktudvikling eller servicedesign til salg. Vores viden og netværk på Big Data-området skal sikre, at resultaterne og effekterne af projektet spredes og gavner et stort antal virksomheder, forklarer sektionsleder, Jan Overgaard på Teknologisk Institut.

Stort potentiale
I projektet er de 20 foregangsvirksomheder, inden for blandt andet fødevare-, transport-, it- og energisektoren, blevet udvalgt på grund af deres store potentiale for at kunne udnytte Big Data strategisk.

- Hos Chr. Hansen tror vi, at virksomhedens evne til at innovere er tæt forbundet med vores evne til at opsamle, kombinere og analysere data. Den evne er også en forudsætning for at træffe datadrevne beslutninger, eksempelvis om, hvilke
produkter vi skal satse på. Endelig er investeringen i at producere data betragtelig, og jo mere vi arbejder med dem, jo tydeligere er det, at vi ikke udnytter deres fulde værdipotentiale. Det er vores primære bevæggrunde for at deltage i Big Data Business Academy – vi ønsker at styrke virksomhedens innovationskraft, siger Morten Meldgaard, project director hos Christian Hansen.

Virksomhedsforløbet består af et Big Data udviklingsforløb, hvor virksomhederne trækker på studerendes viden om de nyeste Big Data løsninger og værktøjer, ekspertworkshops med deltagelse af innovative virksomheder og internationale eksperter inden for Big Data, samt et efteruddannelsesprogram.

Ledere skal vide mere
Professor Bjarne Kjær Ersbøll, der er ansvarlig for DTU Computes efteruddannelsesindsats, oplever da også at interessen stiger:

- Som universitet oplever vi en stigning i efterspørgslen på dygtige kandidater inden for avanceret dataanalyse og Big Data. Men skal virksomhederne for alvor udnytte potentialet i Big Data, er der også behov for, at eksisterende medarbejdere og ledere i erhvervslivet får større strategisk indsigt i Big Data. Netop derfor vil vi etablere den nye forskningsbaserede efteruddannelse i Big Data.

For at sikre den størst mulige værdi for virksomhederne, vil forløbene blive kvalificeret på baggrund af virksomhedstypologier samt læringscases og anbefalinger, som er udviklet i projektets indledende faser.

De positive resultater spredes til øvrige virksomheder gennem Master Classes og projektets egen onlineportal, hvor der også vil blive lanceret et selvhjælpsværktøj Find Gevinsten. Dette skal sikre, at ny konkret og praksisnær indsigt og viden om de specifikke potentialer, når ud så bredt som muligt.

- Vi er glade for, at de 20 frontløber-virksomheder har valgt at deltage i Big Data Business Academy – vi forventer helt klart, at projektet kan skabe inspiration og konkret viden, der kan anvendes i mange andre virksomheder, siger Carsten Orth Gaarn-Larsen, CEO hos CLEAN.

- Alexandra Instituttet oplever flere synergier på tværs af projekter og i samspillet mellem teknologi- og forretningsudvikling. I projektet Big Data Business Academy kommer vi helt tæt på en række virksomheders praksis, og får her mulighed for at få ny indsigt i og forståelse af, hvilke udfordringer og muligheder, der fylder i virksomhedernes praksis. Det omsætter vi i projektet til ny viden og til helt konkrete bud på, hvad der skal til for at rykke en virksomhed og for at udnytte de potentialer, som mange gange ligger i brugen af data, siger Ole Lehrmann Madsen, CEO hos Alexandra Instituttet.

Arbejdet i projektet blev igangsat i september 2015, men officielt blev læringsforløbene med virksomheder startet på en kick off workshop den 21. juni 2016, hvor eksperter og de 20 deltagende virksomheder deltog.

Alexandra Instituttet er medlem af Leder I dag.dk Derfor fremhæves deres navn automatisk som et link i artikler, når de omtales, og når de selv lægger nyheder ind blandt medlemmernes artikler, som du finder nederst på forsiden. Læs mere om medlemskab her.Hold dig opdateret med Leder IDAG

Skriv kommentar
Forsiden lige nu
1

HR: Dine medarbejdere har ikke tænkt sig at blive

Stadigt færre ønsker en stilling for livet - men på trods af det, er det forbavsende få, der aktivt søger et andet job, viser ny undersøgelse.

Sådan sparer din virksomhed penge på energiforbruget

Med få redskaber kan virksomheden reducere energiforbruget med op til 5-10 procent om året, forklarer energistyringsekspert.

Viden løfter Linaks mekanik

Linak har fra starten i 1976 sat sig ind i kundernes særlige behov og bidraget med viden om bevægelse. Det har i dag ført til en produktion af seks millioner aktuatorer årligt i 16.000 forskellige varianter

Mejeribranchen har knækket kurven

Danfoss’ ukendte eventyr

Danfoss var i 1968 først i verden på markedet med en frekvensomformer. Siden har eventyret bare udviklet sig - i dag er der 4.400 ansatte i Danfoss Drives

Håndværksmestre tvinges tilbage fra ferien

Må hjem bag skrivebordet, hvis de skal nå at få del i offentlige opgaver.

Konkurrencebegrænsende standard skal væk øjeblikkeligt

Ankenævn pålægger tagpapbranchen at ophæve anvisning mens klage over Konkurrencerådets afgørelse behandles.

Avisernes nedtur fortsætter

På fem år er næsten hver tredje læser hos de trykte dagblade faldet fra. Fagbladene holder skansen.

Al offentlig it bør udbydes til private

Telenor vinder kunder på det danske marked

Antallet af kunder stiger og det samme gør resultatet, viser regnskab.

Forfejlet krisepolitik trak krisen i langdrag

Den økonomiske nedtur har varet længere end nødvendigt, fordi politikerne ikke stimulerede efterspørgslen tilstrækkeligt.

Ny analyse: Vindmølleindustrien bidrager med milliarder til statskassen

Vitaminindsprøjtning til københavnsk madmarked

Sommerferie: Nyhedsbrev fra Leder Idag.dk

I sommerferien får du Leder Idag's nyhedsbrev med opsamling på ugens nyheder hver torsdag. Ugens øvrige dage kan du finde nyhederne på vores netside.

Væksten vil ingen ende tage

Netbutikkerne omsatte for 13,2 procent mere i første halvår i forhold til samme periode sidste år.

Orkla dykkede voldsomt på bundlinjen

Fabrikslukning og overtagelse af O. Kavli spiller ind

Klumme: Sommerbog: Hvordan Vesten vinder fremtiden

Kreativitet er grundlaget for et rigt samfund. Men hvorfor opstår kreativitet, hvordan bevares den, og hvorfor sander den nogle gang til. Det er emnet i denne uges fredagsbog.

Belgiere køber A2Sea

Dong Energy og Siemens sælger A2Sea til det belgiske selskab GeoSea

Bila overtager konkursramte Dan-Palletiser

Bolia fortsætter fremmarchen i Europa

Bolia sætter fuld blus under ekspansionskedlen - senest med en nyåbnet flagship store i Belgien.

DI: Regeringens anbefalinger viser vej til cirkulær økonomi

Shipping Holding og Danish Stevedore søger om fusion

B&O har trecifret millionunderskud trods øget salg

Iværksættere vil sælge 1.000 typehuse om året

Voldgiftssag trækker ned i HUJ-regnskab

Stor distributør går ind i Irland med opkøb

B & E Stål gik frem

Terma gør virtual reality til det nye våben

Petersen Tegl tjener mere end nogensinde

Ingeniørformand: Uddannelsessøgning er et stærkt signal

Byggekædekoncern skifter navn

Patrulje tjekker unge feriejobberes vilkår

Facadefirma redder arbejdspladser: Køber konkursbo efter konkurrent

Isproducenten Premier Is køber Hjem Is

Det skal være billigere at flyve fra Københavns Lufthavn

Harboe solgte mere men tjente mindre

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Foretager du de rigtige kreditbeslutninger?

Dansk Halbyggeri og Team Rynkeby indtager Paris

En effektiv kreditpolitik kan sætte din virksomhed i førersædet

Mange hundrede strømmer til ny, intelligent platform

PR tredobler salget

Forandring i branchen for byggematerialer giver nye muligheder og udfordringer

Handler du med lande med et højt risikoniveau?

10 gode råd til succesfuld samhandel med Kina

Nye EU-regler medfører stramninger, øget kontrol og højere sikkerhed for medicinsk udstyr

Værdien af HR

Jægergårdsgade – gaden hvor butikkerne blomstrer og kaffen er god

Den græske transportbranche er i vækst

Vil du med på sommerskole?

Sådan undgår du at blive offer for svindel

Kør firhjulstrækker om vinteren og cabriolet om sommeren!

Læs Electra

Energiekspert: Sådan sparer din virksomhed penge på energiforbruget

Atradius optimerer Jacob Kongsbak Lassens kreditpolitik

Aktivér dit digitale vækstpotentiale

Ekspert i spændingskvalitet: Danske virksomheder taber millioner på forurenet strøm

Usikkerhed med Præsident Trumps politik påvirker den amerikanske IT-sektor

Hi-messen fyldes med viden og inspiration

V2C opruster på teknik-området

Plant Jammer hiver kunstig intelligens med ind I køkkenet

Digitaliseringsboost forener virksomheder om udviklingsopgaver

Send til en kollega

0.212